Kada gledamo današnje ljude i sadržaje s kojima se napajaju, pogotovo na društvenim mrežama, čovjek lako pomisli da je ovo sumrak odnosa. Često na savjetovanjima, baveći se odnosima postavljam i sam sebi to pitanje. Možda bi me mogao oraspoložiti Pablo Neruda kada kaže: “Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav, niti je rijeke potopiti.”

S druge strane, kada čitate tekst o Kali Yugi koji je napisan za ovo doba u kojem živimo prije 5000 godina u Puranama, teško je ostati ravnodušan. “Muškarac i žena živjet će skupa samo na osnovu površnih privlačnosti, a uspjeh u poslu ovisiti će o varanju. Ženstvenost i muževnost suditi će se prema seksualnim sposobnostima.. Ljepota osobe ovisiti će najviše o frizuri. Napuniti želudac postati će ciljem života, a arogancija će se prihvatiti kao istina. Onaj koji bude sposoban izdržavati svoju obitelj smatrati će se stručnjakom, a religijski principi slijedit će se samo radi osobne reputacije.”

Koliko god mnogi govorili o velikim društvenim promjenama u današnjem vremenu, stanje međuljudskih odnosa je na najnižem nivou. Mnoga sociološka istraživanja društva primjećuju sve više bešćutnosti društva, a na polju odnosa zavladala je narcisoidnost.

Kada donosite neki sud potrebno je istraživati njegovu istinitost. Prije nekoliko godina upitao sam jednom sadua ili čovjeka koji se posvetio meditaciji misli li on da je današnji čovjek napravio napredak u emocionalnom sazrijevanju? Pokušavao je objasniti današnje prilike, ali nakon nekog vremena me uputio na tekst o Kali Yugi.

Jasno, mogli bi konstatirati da je stanje loše ili reći onu Jungovu kako smo u emocionalnom smislu još u paleolitskom dobu, ali na taj način upadamo u žrtvu i zaboravljamo da je odnos rad na umijeću. Kako kaže Neruda: “Zabranjeno je plakati bez pouke, probuditi se, a ne znati što sa sobom, bojati se osobnih uspomena. Zabranjeno je ne boriti se za ono što želiš, odustati od svega zbog straha, snove ne pretvoriti u stvarnost. Zabranjeno je ostaviti svoje prijatelje, ne pokušavati sačuvati zajedničke uspomene i zvati ih samo onda kada su ti potrebni. Zabranjeno je ne biti svoj pred drugima, pretvarati se pred ljudima do kojih ti je stalo, izigravati drugu osobu da bi te pamtili, zaboraviti na one kojima je zaista stalo do tebe. Zabranjeno je ne stvarati vlastitu priču, ne imati vremena za ljude kojima si potreban, ne razumjeti da ono što ti život daje, to i uzima. Zabranjeno je otjerati nekog s kim se nisi pomirio, zaboraviti njegove oči i osmijeh. Zabranjeno je zaboraviti njegovu prošlost i zamijeniti je njegovom sadašnjošću. Zabranjeno je ne pokušavati shvatiti druge, misliti da je njihov život vrijedniji od tvojeg, ne spoznati da svatko ima svoj put i sreću. Zabranjeno je ne činiti stvari za samog sebe, bojati se života i obaveza, ne živjeti svaki dan kao da ti je posljednji. Zabranjeno je ne tražiti sreću, ne živjeti život s pozitivnim stavom, ne misliti da uvijek možemo biti bolji. Zabranjeno je ne znati da bez tebe ovaj svijet ne bi bio isti!”

Pronaći ćete stotine razloga da ne nastavite dalje po pitanju odnosa, kako kaže Picasso: “Tko hoće nešto učiniti nađe način, tko neće, nađe opravdanje.” Ne možemo se vaditi na vrijeme u kojem živimo, kao ni na to da je teško pronaći ljubav. Što smo očekivali? Dar s neba? Nitko vam nije rekao da je ljubav inicijacija, gdje prolazite iskušenja i lako ulazite u stranputice. Potrebno je puno toga kako bi se razbistrilo more i vidjela bistrina. Pablo Neruda smatra: “Dvoje sretnih ljubavnika nemaju kraja ni smrti, rađaju se i umiru više puta dok žive, imaju vječnost prirode.” Istrajnost i kretanje prema dalje pokazuju umijeće, partner pored nas najveća je momentalna mogućnost, a razlika između mašte i zbilje golema je. Društvene prilike uvijek mogu pisati knjige o nepovoljnostima, ali individualnost i rast u neprilikama i hod prema ljubavi ovisi o našem trudu.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut