Planete su u našoj psihi arhetipovi, a samo pomicanje na nebeskom svodu pokazuje kako će se taj arhetip ponašati u ljudskoj psihi natalno i tranzitno.

Recimo, onaj tko ima u natalu Veneru u Djevici, ljubav može poimati kroz neprestano analiziranje i seciranje partnera i ovdje se astrologija zaustavlja. Ona ne ide dalje. Međutim, ako uključimo arhetipove, pogotovo arhetip Venere onda dolazimo do toga da ovaj princip predstavlja obrambeni mehanizam osobe koja kroz analiziranje i pronalaženja pogreške kod partnera, sebe brani od ljubavi. Arhetip ovdje zahtjeva od osobe da sagleda svoje odnose. Venera vlada i socijalnim odnosima, druženjima, razmjeni osjećaja, a ovdje se arhetip ponaša s jedne strane negativno, ali s druge, osobu tjera da se razvija u pogledu suosjećanja, da se suočava sa svojim pretjeranim analiziranjem i postavljanjem visokih standarda koji su ustvari obrambena zaštita od ljubavi i mogućnost da osoba živi egoistični život u kojem navodi intelektualne razloge zašto se  ne može prepustiti.

S druge strane, Saturn je nosilac karme u astrologiji, dok je u alkemiji i Jungovoj psihoterapiji nosilac svega onoga što ne želimo vidjeti o sebi i njegov položaj govori o mjestu gdje smo potisnuli sve svoje strahove. Ako se kojim slučajem u vašoj natalnoj karti nalazi u odnosima onda će donositi ograničenja u odnosima, ali i gubitke partnera u prvom dijelu života. Ograničavanje Saturna donosi zatvaranje u sebe i osjećaj srama, ali on ustvari izgrađuje osobu kroz samoću. Saturn je načelo pravičnosti, uređuje posljedice naših akcija, te nas suočava s našom prošlosti. Ezoterički, smatra se da je planet karme, prijevoznik karme iz prošlih života, čije posljedice sada moramo proživjeti. Tamo gdje se nalazi mogli bismo ga osjetiti kao križ koji nosimo kroz život. Osjećamo da ono što proživljavamo je nezasluženo (Više o Saturnu govorim u svojoj knjizi: Jyotish i djelovanje Shanija). U teološkom smislu, Saturn nas podsjeća na neke  aspekte hebrejskog Jahvea: strogi patrijarhalni vladar nosilac zakona, davatelj stvaranja, Bog pravde i osvete koji osuđuje čovječanstvo. Saturn je gospodar carstva konačnosti, nesavršenosti i smrtnosti. Arhetipski, Saturn se može promatrati kao arhetipsko rođenje rada: ono što sužava i ograničava. On je u snovima aretip koji rastvara, jer da bi se mogla dogoditi transformacija, on kuću u kojoj se nalazi mora rastaliti kako bi mogli od temelja započeti novo.

Saturn je često simboliziran kao kostur, simbol smrti. On je ono krajnje, a manifestira se tako da nam troši energiju i oduzima vrijeme, ali stvara i temelje svih stvari bez kojih ne bi bilo ni oblika, ni stabilnosti.

Saturn nas ostavlja same i nosilac je samoće i odvajanja od drugih on vlada samostanima. Od utrobe, kada smo rođeni, do kraja života on nas suočava sa smrću.  Saturn oblikuje našu bit. Arhetip Saturna nije samo Sjena, on je superego u nama, naš unutarnji sudac i savjest, kompleks odraza društvene konvencije, vjerske tradicije i moralnog zakona. Ovo je, po mom iskustvu, najvažniji arhetipski element Saturna koji se manifestira u odnosima i na poslu. Saturn upravlja posljedicama koje su napravljene u prošlom životu i izaziva krivnju, pesimizam, inferiornost, depresiju. Međutim, on nam daje sposobnost za čvrstinu, red, koncentraciju, izdržljivost, ozbiljnost, vjernost, odgovornost, zrelost. Saturn radi polako, postupno, mukotrpno, često bolno, ali učinkovito s dugotrajnim rezultatima.

Saturn vlada našim radom u svijetu, sa trudom koji činimo za života. On upravlja “stvarnosti”, on nas spušta na zemlju. To čini kroz poraz, ograničavanja naše težnje i negiraju naših snova. Saturn se opire i on nas tlači, a ipak nas definira, donosi nam iskustvo i mudrost, čini nam da preuzmemo odgovornost za sebe, tako da postajemo vlastiti gospodar. Saturn daje osjećaj unutarnjeg autoriteta koji se može dobiti samo kroz vrijeme rada i iskustvo. Zato vlada yogom i procesom individuacije. Morate sami hodati prema unutra bez pomoći drugih.

Položaj Saturna u nečijoj natalnoj karti je od velike važnosti, a glavni aspekti su znakovi u kojima se nalazi što nam može puno reći o nečijim glavnim problemima u životu.

Tranziti Saturna redovito obilježavaju razdoblja od velikog razvojnog značaja, on ukazuje na ono što smo odabrali raditi u ovom životu i kako ćemo se kroz taj položaj razviti. Patnje i frustracije to najbolje mogu dovesti do svrhe. Saturn je taj dio arhetipskog rođenja procesa koji tlači i udaljava, a ipak polako stvara strukturu za rast, on je čuvar praga, on je glavni sastojak alkemije ili rastvaranja. On je egzaltiran u Vagi tj. u odnosima i tko ga savlada, taj više nema problema u odnosima.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut

Naručite knjigu o Saturnu: nikola@vedski-jyotish.net

korice-nikola31