Ako bismo rekli što je najvažnije u životu onda možemo reći da je najvažnije ne donositi sudove na temelju memorije ili karmičkih ostataka u obliku misli, jer iskrivljuju stvarnost.

Sud jedino možemo pravilno donositi iz trenutka, iz osjećaja ovdje i sada, iz sadašnjosti u kojoj prebiva ljubav. Naše ljubavi zasnivamo na  nesvjesnim karmičkim ostacima zasnovanim na dominaciji, koja se manifestira putem planeta ili arhetipova. Dakle, mi tražimo partnere koji imaju slične karmičke obrasce, odnosno partner nosi projekciju problema kojeg trebamo osvjestiti. Recimo, ne znate dobro komunicirati, naći ćete upravo partnera s tim problemom.

Kada se svađamo, onda to radimo jer tražimo da se partner uskladi prema mojim karmičkim obrascima ili arhetipskoj slici koja je programirana našim prošloživotnim iskustvima. Kada kažemo: volim te, onda to znači privlači me tvoji nesvjesni karmički programi, a obično su to iskustva koja su nam zajednička. Kada kažemo da je ljubav dobrota, ona to nije, kada kažemo da je ljubav odnos, ona to nije, jer ona postoji samo u prisutnosti i bez nesvjesne memorije. Ipak, sve dok se ne riješimo dubokih nesvjesnih memoriranih strahova i ljutnje, ne možemo biti okrenuti sadašnjosti jer nas vuku programi prošlosti.

Yoga je tražila rješenje u osmeročlanom putu u kojem se kroz meditaciju spaljuju nesvjesni spremnici ili bidje, taoizam je tražio kroz taoističke tehnike uravnotežavanja suprotnosti jina i janga, misticizam kroz ljubav prema Bogu a na Zapadu su nastale mnoge tehnike koje pokušavaju zamjeniti stara učenja.

Sve dok ne osvijestimo da mi razmišljamo na temelju krivih informacija dobivenih iz nesvjesne memorije, ne možemo vidjeti da krivo percipiramo stvarnost što donosi toliku količinu boli u ljudske živote. Nesvjesna memorije mogu biti kolektivne kao, primjerice, Nijemci koji su kroz stoljeća svoje mitologije vjerovali da zlo pobjeđuje dobro pa je tako i nacizam lakše zaživio ili pak, vjerovanje muškaraca da su inteligentniji od žena. Na individualnoj razini to su vlastita vjerovanja koja su nastala na u prošlim životima prema učenju Istoka a prema učenju Zapada na temeljima društva i roditelja. Nesvjesne memorije stvaraju naš pogled na život i prema njima krojimo stvarnost, a svako mjenjanje tih stavova izaziva velike otpore. Jung i budizam su smatrali da je promjena razmišljanja ili preodgoj temelj stvaranaj novih emocija. Ako ste otkrili loše obrasce u odnosima i ako momentalno mijenjati te stavove više nećete tražiti takve osobe već osobe koje poštuju sebe. Vaš svjesni fokus će vam tada donijeti i promjenu, ali kada dođete do te faze, vaš život i djelovanje postaje potpuno drugačije. Stvari i osjećaji koji vam dolaze iz vanjskog svijeta vipe ne povezujete s slučajnošću ili s okrivljavanjem već sagledavate dublju poruku i pokušaj da naučite svoje Sjenovite djelove sebe. Nesvjesne memorije ukoliko im se ne suprotstavite nosit će vas uvijek prema jednom zaključku a to je frustracija. Predogoj duše jedini je zadatak kojeg obavljamo na ovom svijetu.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut