Kako bismo bolje shvatili što je Animus ili podvjesna projekcija muškarca u žene, u ovom članku ćemo vidjeti kroz koje se on likove pojavljuje u snovima.

U snu se Animus pojavljuje kroz: mnoštvo ljudi, vojnika, mornara, porote, odbore i druge simbole muške vlasti. Može se pojaviti i kao otac, brat, ljubavnik, muž, sin ili druga muška figura.

S druge stranje, njegovi nedefinirani simboli u snovima pojavljuju se kroz: oblake, vjetar, kišu, grmljavinu, falus, zvonik Crkve, životinje poput zmija, bikova, konja i pasa. To znači da žena Animusa ne vidi jasno, da je muškarac nedefinirana figura, još uvijek ga žena ne prepoznaje kao osobu.

Kada se pojavljuje kao  kao kralj, ratnik, mudar čovjek,  Pan, Adonis, Dioniz, Apolon ili Hermes onda žena traži junaka ili Spasitelja.

Osim očeve uloge, Animusu pripadaju: zakon, red i autoritet. Često se javlja kao vratar u snovima. Da bi ste ušli u kraljestvo obično su tamo čuvari ili vratari, osobe koji provjeravaju poštuje li se zakon.

Da bi žena nadvladala društvo i zakone, krutu figuru Animusa, on se pojavljuje ženi amoralno kao avanturist i tada ju tjera na zabranjeno zaljubljivanje, gdje je društvo osuđuje, dok, s druge strane, sada može osjetiti samoću kroz koju raste prema individualnosti. Na vanjskoj razini, kako smo rekli, pojavljuje se kroz Don Juanisam gdje žena uživa u prolaznom neopredjeljenom odnosu. Tada tu snagu može koristiti kao oružje pobune protiv autoritarnog oca. To su oni stari filmovi ili situacije u životu kada se kćer iz statusne obitelji okreće buntovniku ili osobi s margine kako bi se suprostavila svom ocu i njegovoj želji da ona postane dio tog kotača.

Na unutarnjoj razini kada se događa taj proces onda se pojavljuju u snovima stari mitološki znanci: Pan, Hermes, majmuni, patuljci, rugači, klaunovi, itd., likovi koji su lukavi i dvostruki poput astrološkog Merkura. To je put od amoralnog, polu-ljudskog bića do ispravnog puta, odnosno to je rasta od naše životinjske strane prema humanosti.  Kada se postane humanim, žena razvija pravu ljubav. Tada se pojavljuju Hermesove manifestacije u snovima: zvonjava zvona, kucanje na vrata, nošenje darova, putovanja. Sve to su simboli koji nagovještavaju put prema zrelosti žene i osvještavanju Animusa koji prestaje biti projekcija i susreće se sa stvarnim muškarcem. Naravno, ovdje govorimo o simbolima snova koji se pojavljuju u tom odrastanju. Hermes, kao glasnik bogova, pomažekako bi premostio komunikacijski jaz između bogova i ljudi. Na taj način žena asimilira i spaja se s Animusom kojeg sada razumije, odnosno shvatila je njegov jezik komunikacije, dok, ga je prije doživljavala kao demona jer nije razumije njegovu svrhu, htjela je zaštitnika a sada traži stvarnu osobu. 

Važno je znati da ne postoji strogi logički poredak kada se pojavljuju spomenuti simboli. Također, pošto je Animus kao neki virus, analitičarka koja radi s klijenticom ako nije osvjestila Animusa, ubrzo će sama upasti u njegou zamku i učiniti terapiju jako kompliciranom. Dakle, Animus je kao demon, kao zaraza jer on mora osobu uvuči potpuno u priču kako bi se dobio učinak osvještavanja ili pada. Evo jednom kratkog primjera sna: 

 Sanjačica sanja san u kojem jedna mlada osoba kuca na vrata. Kada sanjačica otvara vrata vidi buntovnika koji je zove da pođe s njome. Otac joj govori da će s njime propasti. Tada je prvi put je sanjačica u iskušenju da se pobuni protiv oca. 

San ukazuje na prekretnicu, tj.  oslobađanje od idealiziranog oca ili Animusa suca. Buntovnik je mlad što govori o još neizgrađenom ženskom Animusu koji je amoralan kako bi je odveo prema individualnosti ili izgrađenom Animusu. Vidimo da sanjačica prepoznaje svog Animusa odvojenog od oca. Kasnije je ova osoba prepoznala novog muškarca koji nije bio nalik njenom ocu.

Ipak, ova funkcija je neprepoznatljiva kod mnogih žena kojim vlada negativni Animus. Klasični muškarac izvana ili u snovima najčešće se pojavljuje u snovima  kao partner kritičar, sudac, sadist, ubojica, zli mađioničar ili poslovni egocentrični muškarac. Ženi kojoj se neprestano govori da je ružna, bezvrijedna, glupa i bez prava glasa, predstavlja negativnog Animusa koji dominira nad ženom u odnosu kao projekcija te jako teško ovog tipa muškarca žena napušta. Ipak, većina žena prepoznaje u sebi Animusa kao unutarnji kritički glas.

Ovaj unutarnji tiranin ima veliku snagu. Svaki put kad žena u tom odnosu pokuša uživati ​​u zasluženom odmoru, on je izruguje, ili je optužuje da gubi vrijeme ili kaže da bi bilo bi bolje da napravi nešto što donosi rezultate.

Ovo je početna slika muškarca u odnosu, otac-sudac koji postavlja zakone prihvatljivog ponašanja i osjećaja.  U svijetu se on manifestira kao otac države ili vlada što pokazuje činjenicu Animusa koji ustvari demon koji opsjeda mase ali za pronicljive žene vodi ih do individualnosti.

Uz prisustvo ovog glasa, svaka će se žena osjećati poput blesave djevojčice, koja sama po sebi nema dostojanstvo i prati je nesigurnost. To su ustvari one veze u kojima žene biraju “moćnog muškarca” koji postaje sudac jer on ne poznaje svoju unutarnju Animu, točnije, njihove majke su bile tzv. mitološke majke hobotnice koje nedopuštaju da muškarac odraste. Za te muškarce, majka je uvijek prva, a sve ostale žene su objekti, ne mogu doživjeti ženu kao osobu. Ako vašim odnosom dominiraju spomenuti odnosi, onda ste u fazi u kojoj još uvijek ne možete volljeti, živite u svijetu bajke i na taj način se štitite od stvarnih odnosa. Iako ima još podfaza Animusa ovo je jedan kratki prikaz kako je ovaj moćni arhetip predstavlja većinu problema odnosno, kao vladaoc posla, mnogima stvara danas prevelike probleme koje ljudi ne razumiju jer ne vide njegovu pravu stvarnost. Kada bismo učili na ovaj način o odnosima, sigurno bi zablude bile manje a više bi se radilo na sadržajima u samom odnosu. 

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut