Ljubav ne možemo kontrolirati, ali postoji mapa ili zvijezde prema kojima se možemo snalaziti na putu k ljubavi. Ljubav pripada nesvjesnoj Animi, ženi ili arhetipu koji se sastoji od čovjekovih seksualnih nagona. Anima je  sposobnost za Eros koja je ostala nerazvijena izbačena jer svu energiju koristimo za razvoj “važnijih” ego funkcija. Upravo je u tom nerazvijenom stanju Anima najopasnija jer se čovjek nesvjesno poistovjećuje s ovom nerazvijenom funkcijom u sebi gdje lako pada u duboka stanja depresije,  razdražljivosti, a nakon mnogih neuspjeha svoje razočarenje pretvara u kolektivnu mržnju prema osobi, rasi, ili drugom narodu. Danas smo ponovno na tom početku nacionalizma gdje je negativna ili odbačena Anima, a mistično se istom snagom se vratila.  Ona se tako pretvara u opsjednuta ubojstva i  individualana i kolektivna samoubojstva. Obrazovanje, a onda i društvo ne poznaje duševnost i ljubav, a ona se redovito pretvaraju u ono zastrašujuće ili odbačeni kamen zaglavni.

Današnji čovjek je tako plitak da ovu funkciju doživljava toliko primitivno i društvo je prepoznaje samo u crnim kronikama, prevarama ili pak jeftinim muzičkim tonovima s jeftinim slinavim pjesmuljcima o ljubavi kojima je preplavljen Internet.

Jednako opasno, muškarac je najviše rob ove figure, on može ovu unutrašnju figuru projicirati na neku labilnu ženu od koje on postaje bespomoćan i krajnje očaran.

Upravo ga ta neintegrirana Anima povezuje s romantičnošću gdje on misli da je zaljubljen. Nerealna sentimentalnost potpuno ga obuzima, posjeduje i potpuno vjeruje da mu je život fatalno i neraskidivo isprepleten sa ženom koju je sreo.
Prepoznavanje i integriranje Anime je bitno za ovakvu vrstu muškarca, tako da će on u konačnici moći povući njenu projekciju i izgraditi dušu, smisleniju i nadati se dugotrajnijoj vezi s „pravom“ ženom koju više ne prihvaća kao projekciju već kao osobu. Većina žena živi s muškarcima koji žive s projekcijskom ženom. Dakle, muškarac koji je njegovao zdrav odnos prema Animi, dobro će se odnositi sa ženama i možda će otkriti i povećan kapacitet za osjećaje, kreativnost ili duhovnost. Pozitivna Anima u muškarcu se pojavljuje u snovima, fantazijama ili čak umjetničkim prikazima kao duhovni vodič, na primjer Danteova Beatrice. Međutim, neintegrirana slika voljene žene može poprimiti negativnu sliku gdje muškarac svu svoju koncentraciju i energiju troši na nerealne veze postajući opsjednut svojom projekcijom. Žena upletena s takvim muškarcem može se iznenada, možda i nevina, naći u njegovoj projekciji, gdje postaje predmetom svih njegovih želja i nade ili njegovih frustracija i bijesa.

Moć koju takva slika ima nad opsjednutim muškim ljubavnikom, tema je pjesnika Teokrita i njegovih idila u kojima se jako dobro opisuju muške fantazije u kojima je muškarac potpuno zarobljen Animom sve dok ne prizna njenu snagu. Uzrok takve ili negativne Anime tražimo u majci. Ako je ona negativno utjecala na njega, njegova će se Anima često izražavati u razdražljivim, depresivnim raspoloženjima. Takva Anima u muškarcu ponavlja jednu tezu:” Ja nisam ništa. Ništa nema smisla. S drugima je drugačije.

Kada je muškarac opsjednut Animom onda on pretjeruje u zahtjevima prema ženi. Anima prelazi iz svojevrsne maternice u grobnicu kako se razvija njegov odnos prema njoj: “Raj je pretvoren u nepodnošljivu muku, demona.”

Da završimo u ovom kratkom prikazu Anime ili ljubavi, sve dok svoju pažnju ne usmjerite na neke misli vizije ili pak snove, kroz te rečenice koje izgovarate otkrit ćete mnogo materijala o sebi i tako spoznati kako je većina zaljubljenosti povezana s velikim neznanjem o duši, a da tek učenje o sadržajima o duši može donijeti stvarnu ljubav.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i tetrapeut

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.net

korice- Nikola3[1]žuvela_korice_2013katalog-samozavaravanja-cover1cm1