[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Naš um funkcionira automatski, misli slijede iste dobro poznate putove, naši životi postaju statični, fiksirani. Dakle, ujutro ustajem i tražim problem, a kada ga nađem, formiram misli o kojima razmišljam cijeli dan. Uz to formiram sve moguće razloge zašto se problem ne može riješiti. Prilagodljivost može biti korisna u svakodnevnom životu. Umjesto da reagiramo na stari, naviknut način, možemo mijenjati dnevnu rutinu.

Sabranost, slično svakom drugom obliku meditacije, može se  vježbati pomoću koncentracije i uvida. Koncentracija ojačava sposobnost uma da održi neporemećenu pažnju na jednoj točki fokusa, kao što je to koncentracija na dah. Kada god se povedemo sjećanjem, mišlju o nečemu što treba napraviti ili problemom, moramo uočiti to ometanje i vratiti svoju pažnju na dah. Tako um postaje fokusiraniji i smireniji. Koncentracija razvija moć uma da ostane fokusiran na objekt pažnje, a da ga razne druge stvari ne odvrate od toga. Bez koncentracije, svijet izgleda zamagljen, zamućen i nejasan, ali kada je uvježbamo sve nam izgleda sjajno i jasno. Pri tome se nisu objekti promijenili; promijenilo se naše gledanje. Kada golim okom promatrate kap vode, ne vidite puno. Ukoliko je stavite pod mikroskop, vidite mnoge stvari u njoj koje se mrdaju i pokreću. Ukoliko meditirajući stavite svoje naočale koncentracije, bit ćete iznenađeni raznolikošću promjena koje se odigravaju. Kako ovaj znak pažnje prodire u objekt promatranja iz trenutka u trenutak, um stiče sposobnost da ostane stabilan.

    Ipak koncentracija ne može donijeti i razumijevanje istine. Za ovo je potreban uvid, drugačiji stav pažnje. Dakle, ovdje dolazi u prvi plan promatranje gdje ne smije biti emocionalnog upliva i želje da rješavamo neku situaciju već samo gledamo kako sve to dolazi u naš um i promatramo. Takva sabranost nam omogućuje da postanemo svjesniji procesa koji se odvijaju u našem umu, a kojih nismo svjesni. Koncentracija i sabranost djeluju zajedno kao mentalni trening. To je učvršćivanje uma, bistrenje mutne vode.

Za promjenu nam je potrebna vježba koncentracije kako bi vidjeli problem i kako bi mogli ući dovoljno duboko u razloge vanjskih procesa. To je jedan od važnijih problema, pa Sjenu (našu tamnu stranu) mi ne možemo vidjeti kao vlastiti sadržaj jer smo rastreseni i okupirani blještavilima i sjajem vanjskog svijeta samo zato jer želimo biti drugi. Da nam je um sabran, ne bi griješili i radili toliko krivih životnih koraka. Kada se bolje koncentriramo i sagledamo svoje emocije u odnosu na ono na što se ljutimo, vidljivo je da se u tumačenju uvijek koristimo istim shemama iako rijetko pristupamo promatranju misli kako kreiraju problem i stvaraju lažnu projekciju budućnosti. Stoga, dovoljno se zagledati u sebe i promatrati problem umjesto da smo neprestano u njemu pošto takav način potencira naučeni strah i ponašanje koje postaje dio karaktera. Na kraju, sabranost nam je potrebna kako bi mogli napokon vidjeti vlastite emocije. Ako um nije sabran teško ćete vidjeti Animu ili Animus u sebi, ne možete pratiti vlastita stanja i razloge zašto činite mnoge stvari zašto se opirete emocijama. Vježbanje sabranosti nam omogućuje da vidimo kako se odvijaju procesi unutar nas, ono što kažemo kako će utjecati na osobu ili kako da probudimo emociju u drugome. Ako ne radite na taj način i govorite da volite i da želite ljubav, ali nemate sreće, Vidjet ćete da ne poznajete spomenutu sbranost i morate u sebi priznati da vam je ljubav razonoda i nemate fokus na emocijama, a onda i svi mogući problemi su vaš kofer koji nosite sa sobom. Fokus na emocije svakodnevnim promatranjem daje odgovore koji nam toliko nedostaju.

 Nikola Žuvela

[/two_third]

 

Narudžba knjige: nikola@vedski-jyotish.net

jyotish