Na jednom malom otočju u Tihom oceanu, pronašli su ljude koji ne posjeduju ljutnju. Uzrok tome je nepostojanje natjecanja. Mi smo kultura najtecanja, od ocjenjivanja u školama što od malena čini djecu emocionalno nesposobnom za shvaćanja biti ljudske prirode, do neprestanog imperativa napretka u kojem je napredovanje cilj života. U tom natjecanju radije će se posjetiti radionica popularnog autora nego prosvjetljenog čovjeka. O ljubavi radije govorimo o popularnoj osobi nego o Mateji koja radi u dućanu i njenom mužu koji vozi kamion. Tako se gubi objektivnost i nemogućnost viđenja u kojim uvjetima se odvija ljubav i s kojim se životnim pritiscima susreće.

Natjecanje kao najveći imperativ Zapada mnoge veze je odvojilo od stvarnosti, kako filozof Žižek  primjećuje: Bit kršćanske ljubavi upravo je u voljenju slabosti, a ne onog superiornog. Prednost nekih ateista je u tome što se ne srame čitati ono što je za njih nerazumljivo i pokušavaju shvatiti sadržaj kao promatrači što nam daje bolji uvid u stvarnost gdje kroz sumnju pokušavamo jasnije doći do biti. Svaka veza ili odnos zaslužuje propitivanje. To je naša Sjena ili Psihine sestre u mitu koje sumnjaju u ljubav Erosa. Partneri se natječu kako ne bi vidjeli da im temelj nije ljubav već dokazivanje superiornosti. Propitivanje izostaje. Neosjetljivi ljudi prepuni površnosti i punog ega, nesposobni su upoznati ljubav. Tako da će ljubav biti daleko od umišljenog Zapada koji je otjerao sve ono vrijedno što čini sadržaj ljubavi. Zapad u površnim ljubavnim pjesmama ljubi natjecanje, on se gadi ljubavi koja spava na marginama društva. Zato mnogi ne pronalaze ljubav jer su usmjereni na uspješne i uređene predodžbe o ljubavi koje ganjaju, bez vlastitog stava. Otkrivanje vlastitog stava otkrilo bi ljubav natjecanja. Tko je spreman zagledati se u odnose bez sadržaja? Ne možete se natjecati, a govoriti da vam je do ljubavi stalo. Točnije, čovjek ne vidi odnose bez natjecanja.

Bit ljubavi se ne traži u površnim razgovorima već u zagledavanju u sebe gdje spava želja da se pokazuješ umjesto da se učiš umjeću ljubavi.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut