U vedskoj astrologiji, za razliku od zapadne astrologije, Sjeverni mjesečev čvor ili Rahu, pokazuje glad za tim gdje se nalazi ali i najamnju razvijenost, dok Južni mjesečev čvor ili Ketu, pokazuje moć koju ste razvili iz više prošlih života, ali i pogreške koje su se dogodili u području gdje se nalazi.
Dakle, položaji Rahua  i Ketua pokazuju našu karmu. Kada postavite ova dva čvora u odnos sa drugom natalnom kartom, to može otkriti u kakvom ste odnosu bili, odnosno što morate odraditi.

Jedan od pokazatelja može biti isti položaju Rahua i Ketua u vašoj i partnerovoj karti. Postoje mnoge kombinacije, a ovdje ću se baviti samo nekim. Kada Rahu iz jedne natalne karte padne na Sunce ženskog horoskopa, to stvara napetu vezu jer Sunce predstavlja ponos i autoritet. Rahu je želja, povećava ono što taj planet najviše daje. U ovom slučaju, Rahu je povećao ženi muške karakteristike, odnosno taj muškarac je svojim prisustvom pojačao ženi, ponos i  autoritativnost. Dakle, s jedne strane, njihov karmički zadatak je bio rješavanje jakog ponosa i autoriteta koji je bio naglašen u prošlom životu. Ipak, današnji se ljudi na ovakve analize smiju, ali naivno vjeruju da su u odnos ušli jer su se zaljubili, a ne radi toga što ih je nesvjesno prevarilo, tj. da moraju rješavati probleme koji su im zadani.
Indijsko shvaćanje odnosa, u onoj najjednostavnijoj formi, funkcionira na način da se žene u  vezi osjećaju dobro kada primaju, a muškarci se osjećaju dobro kad daju. Ako stvari idu obrnuto, odnos može doći u krizu.

Iz rečenog možemo zaključiti da će gore spomenuta situacija biti potpuno drugačija ako će biti obrnuta, tj. kad ženin Rahu pada na Sunce, žena će pojačati autoritet što guši njegovu mušku snagu i žena ne dobiva ispunjenje. Polariteti ako nisu dobro zauzeti donosi manjak privlačnosti.

Drugi primjer govori o položaju Ketua Ako Ketu ili iskustvo muškarca iz prošlog života padne na ženino Sunce. Ovo je dobra kombinacija jer ona smanjuje žensko vodstvo i autoritativni stav. Gledajući Jungovski, smanjuje se djelovanje Animusa ili podsvjesnog muškarca. Suprotna kombinacija nije dobra za brak jer jača žensku autoritativnost i guši muškarčevu mušku energiju.

Treći primjer govori o tome kada Rahu (Sjeverni čvor) iz ženskog horoskopa padne na  Mjesec muškarca. Rezultat ovisi o stanju Mjeseca muškarca. Loš Mjesec donosi loše rezultate, dok ako je obrnuta situacija, muškarac ženi daje puno, pokazuje brigu.

Kada se Ketu spoji s Mjesecom, i jedna i druga kombinacija daju loše karmičke rezultate. Točnije, ovaj položaj nosi osjećaj emocionalne suhoće i pomanjkanje emocija.

Kombinacija Marsa i Rahua na početku veze donosi strast, ali kasnije puno borbe i svađe.
Ketu i Mars imaju sasvim drugi afekt u kompatibilnosti, odnosno smanjuju borbenost što znači da je ovo dobar položaj.
Mjesec u konjunkciji s Ketuom kada spojite jednu i drugu natalnu kartu znači da je osoba u prošlom životu bila vaše dijete.
Merkur u konjunkciji s Ketuom znači da je osoba u prošlom životu bila vaš brat ili sestra.
Venera u konjunkciji s Ketuom  znači da je osoba u prošlom životu bila vaš partner, dok Jupiter u konjunkciji s Ketuom znači da je osoba u prošlom životu bila vaš učitelj. Bilo kako bilo odnosi nisu jednostavni, ali tako jedino možemo razviti emocije a onda i mogućnost voljena. Bez takvog puta teško ćemo shvatiti stvarnost odnosa.

Nikola Žuvela