Ako savladate Saturn onda ste savladali većinu onog što zovemo tamnim. Njegova najveća moć je DISCIPLINA, a ono s čime tako suvereno vlada jest strah, odnosno zbog straha i njegovog paralizirajućeg djelovanja odustajemo od drugih ljudi i čovječnosti. S disciplinom možemo mijenjati svoj život, postajemo hrabri i odvažni. Najveća moć yoge je disciplina, ali ona ne može polučiti rezultate ako ne postoji svjesnost, aspirant mora biti spreman za takvo dijelo transformacije.  Alkemičar isto tako  transformira vlastitu prirodu i pomaže materijalnoj Prirodi u njenoj evoluciji. Naime, Priroda je cijela i postupno evoluira. Indijska duhovnost smatra da će se na kraju Brahminog dana sve duše koje su sada čak zarobljene u kamenu, biljci, životinji – vratiti Bogu.

Putem namjerne akcije ili alkemije, čovjek ubrzava proces duhovne evolucije gdje pomaže i evoluciji Zemlje – pretvarajući olovo u zlato, transformirajući vlastito olovo (Saturna) u svijest (Sunce).

 Saturna zovu i palim anđelom (Luciferom-onaj koji donosi uvijek loše, ali nas čini boljim), mitologija ga simbolizira  kao zlo, odnosno njegovo kastriranje oca tj. oduzimanje moći oca koju transformiramo u procesu oslobođenja okova od roditelja i društva, postižemo disciplinom i ne odustajanjem od sebe. Ipak, on ukazuje na dobro poznati efekt “inflacije” koji danas,  možemo uočiti u megalomaniji diktatora; anđeli s ljudima rađaju rasu divova čiji kraj nosi u sebi opasnost zatiranja ljudskog roda, kao što je rečeno u Enohovoj knjizi.

Odlučujući stupanj razvoja ovog mita predstavlja samoostvarenje Boga kroz ljudsko odličje (bogočovjek), ideja o božanskoj svadbi i njenim posljedicama. Saturn služi kao loš, u alkemiji kao sredstvo rastvaranja i viđenja kako funkcioniramo. Kada to uspijemo, nesvjesno prodire u  svijest, u unutarnje iskustvo i čovjek je postao svjestan od čega je sve zadano njegovo pravo obličje. To je bio odlučujući korak, ne samo za čovjeka, već isto tako i za Boga – koji je, u očima onih koji su izronili iz tame, odbacio Svoje mračne odlike.

Ovoj mit nepobitno je zadržao svoju životnost čitav jedan milenij – sve dok se u 11. stoljeću nisu počeli javljati prvi znaci daljeg preobražaja svijesti.

Od tada, simptomi nesigurnosti i crnih slutnji počeli su rasti, sve dok na kraju drugog milenija obrisi univerzalne katastrofe nisu postali očigledni, najprije u vidu opasnosti po svijest.

Ova opasnost ogleda se u gigantizmu – drugim riječima, u obijesti svijesti – u uvjerenju da:”Ništa nije veće od čovjeka i njegovih djela. Dakle, sada smo upravo pred opasnostima onog tamnog koje se okreće kroz Saturn i njegovom ponovnom rastvaranju samog čovjeka kojem pokazuje da je pao na najniže grane svoje površnosti.

Kada rastvorimo laži ega i kada nas odvede do Jastva ili našeg pravog ja, nismo više u vlasti melankolije kojom on vlada, jer ono ne da mi se, potiče od Saturnovog raspoloženja, a jedino disciplinom ili zauzimanjem za sebe mijenjamo taj osjećaj.

U snovima i životu gdje se pojavljuje, to je složeni proces kroz koji prolazimo i upoznajemo  Saturna kroz emociju straha, ali ona je skrivena u mnogim detaljima našeg života od posla, veza, roditelja, djece, prijatelja i države. Svime tim relacijama straha vlada Saturn. Možemo to zvati jednostavnom emocijom, ali ona je duboka. U egipatskoj mitologiji postoji devet imena za bogove straha, a Spartanci su govorili: ne otvaraj vrata straha ili podsvijesti. Satrun predstavlja vrata straha, ali i transformacije i upoznavanja da ono čega se bojimo zapravo je obmana time da je ego nešto samostalno i da on upravlja svojim akcijama. Pošto se bojimo spoznati tu činjenicu, mi bježimo od sebe sama.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut