U pamćenje duše su zakopani negativi filmova svakog događaja. Velikom preciznošću podsvijest pamti sve što govorimo i što činimo i ono je zapamtilo sve ono što je pojedinac proživio. 

Svjesnost dovodi te negative u fokus, ali isto tako i nesvjesnost u obliku planeta donosi nam sve ono što smo radili u prošlim životima. Bez bilo kakvog bitnog razumijevanja reinkarnacije, veliki će dio suvremenih psihologa pacijente koji pate od straha ili drugih fobija tretirati tako da uzroke traže samo u roditeljima iako ih puno puta nema na realnoj osnovi.

 Nadanje da će  čovjeka povratkom u djetinjstvo konačno uspjeti osloboditi od fobije ili straha odnosno očekivanje da bi način života okamenjenih navika tokom dvije ili tri inkarnacije jedan psihoterapeut mogao osloboditi s 200 tretmana tokom četiri godine, zaista je suludo. U podsvjesnoj želji za bolji život, neki pojedinci imaju moć da kompresiraju ili sabiju vrijeme. Primjerice, kronični problem u prethodnom životu nekoj osobi je možda trajao trideset ili četrdeset godina, a kada se ti događaji pokrenu u sadašnjem životu, točnije nekom životnom razdoblju od godine šireći, na taj način, emociju o tim događajima do takvog stupnja da reakcija postaje potpuno izvan razmjera psihološki sagledljivih aktivnosti u sadašnjem životu, psihoterapeut ostaje nemoćan i bez odgovora.

U isto vrijeme, akutne traume iz prošlih života imaju tendenciju biti tako bolne u sjećanju duše, da pojedinac u sadašnjem životu odlazi u sve krajnosti da bi izbjegao područja i situacije za koje podsvjesno zna da će pokrenuti one negative filmova ili događaja. Izgleda logično da osoba koju je država opljačkala i poslala u rat, te je izgubila život, sigurno nema dobro mišljenje o državi u ovom životu i tražit će sve informacije, knjige i ljude koji će potvrđivati negativnost države. Neku osobu koju je ostavio i time povrijedio partner, pri susretu s tom osobom u ovom životu može biti bešćutna prema njoj, a da uopće ne zna da ju je taj partner povrijedio u prošlom životu.

Stoga, ako vam se događaju neke situacije u ovom životu u kojima osjećate vrlo jake emocije i ne možete ih kontrolirati i jače su od vas u svakom pogledu, razmislite što vam ta situacija govori. Mogli biste otkriti neizmjerno puno toga o sebi i toj osobi. Nesreće i negativne događaje ne smijemo shvaćati olako, jedino kroz cjelinu, u preispitivanju sebe zašto smo izabrali iskustvo koje sada proživljavamo. Ako sam nesretno zaljubljen onda se isto tako treba pitati da jesam li tu osobu odbacio u prošlom životu, koji je to obrazac koji sam izabrao i zašto mi je u ovom životu trebao baš taj obrazac da shvatim tu situaciju. Tu nam može pomoći i jyotish kroz sagledavanje karmičkih obrazaca i događaja.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut