[two_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

U jyotishu, kao i u Jungovoj psihoterapiji postoje emocionalni i fizički problemi koji se prenose preko predaka iz generaciju u generaciju. Izdvojit ću jedan primjer. U Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima, otac dvoje djece je završio kao ranjenik u El Shatu, nedugo što je došao javili su mu lažnu vijest da su mu poginuli žena i dva sina. Iako je pala bomba na njihovu kuću, majci i dvoje djece se ništa nije dogodilo. Od tuge i impulzivnog šoka, nije mogao jesti i umro je nekoliko dana prije nego li su žena i dvoje djece došli u El Shat. Kada se pogleda karta oca i sina nazvat ću ga ovdje Marko, onda je vidljivo iz natalne karte da taj problem nije vezan samo za njega već i za njegova djeda koji je bio impulzivan. Ipak, djedove podatke nemamo, ali očeve i Markove imamo, a oni imaju Retrogradne Saturne koji govore o muškoj karmi djedova. Markov sin, također ima Retrogradnog Saturna, kao i njegova kćer.

E, sada zašto je to bitno? Naime, Marko je pred kraj života obolio od raka i počeo je imitirati svog oca. Nije htio jesti, odnosno jaka tuga oca je bila prenesena na njega i on je pokušao ponoviti očevo ponašanje iako je imao dvije godine kada mu je otac umro. Ipak, danas raspolažemo boljom zdravstvenom zaštitom, pa je Marku danas bolje.

I njegov sin je preuzeo tu ulogu. Da bi u ovom životu bio iniciran u ovu tugu, sin je kroz tragične ljubavi probudio ovaj generacijski prijenos, ali je kroz meditaciju, te psihologiju odnosa dijelom osvijestio ovaj problem. Dakle, natalni položaji nisu ovdje samo da bi donosili isporuku karme, oni su ovdje da nas potaknu na razvoj, prema onim dijelovima nutrine koji još nisu asimilirani kako bi u davanju i ljubavi bili potpuniji.

Da nije bilo spomenutog prijenosa, sin se ne bi bavio meditacijom i ne bi pomagao drugima i ne bi upoznao stvarnu svrhu života. Ipak, kako je rečeno, ne možemo sve osvijestiti. Sjeme se nastavlja dalje, što znači da se i njegova kćer mora suočiti s ovim problemom, odnosno na neki način će se i ona morati baviti svojim precima, ali puno lakše jer postoje alati s kojima je sada lakše raditi. Kćer već sada meditira i bavi se yogom što će omogućiti lakše prihvaćanje sadržaja koji će joj poslužiti za daljnji razvoj.

Drugi primjer je vezan uz opasniju yogu odnosno Shrapit yogu ili konjukciju Saturna i Rahua. Tradicionalni, stari jezik indijske astrologije govori da je ovo položaj koji govori o obiteljskim kletvama, a modernim jezikom rečeno, to su duboki kompleksi obitelji koji se prenose s koljena na koljeno, a ovisi u kojoj se kući nalazi i što prenosi. Kada me klijentica došla pitati za rođenje djeteta, rekao sam da bi bilo poželjno pričekati godinu i tek sljedeće godine krenuti na dijete. Kada bi se mogao prekinuti tako jaki prijenos bilo bi poželjno, ali kada se radi o jakim kombinacijama, to je teško provedivo. Naravno, odmah je zatrudnjela i djeca su naslijedila njen problem s bubrezima. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini radi se o poremećaju jin energije ili ženske energije, dok se u ayurvedi i jyotishu radi o poremećaju kaphe koji vlada vodom, isto tako ženskom energijom. Ova obitelj je vukla problem za izražavanjem ženske energije jer je ova osoba dominirala odnosom i poslovno, ali je imala problem sa strpljenjem, s komunikacijom, a radila je u svojoj privatnoj školi. Tako je zagarantirano da će kroz mnoge godine rada morati savladati strpljenje i komunikaciju, pored toga i rad s klijentima na poslovnom planu.

Hoće li njena djeca koja imaju ovu kombinaciju kao i njeni preci, naslijediti dalje ovaj položaj, ostaje nam da vidimo.

Nikola Žuvela

[/two_third]