Riječ yoga znači jedinstvo. Kada obično koristimo tu riječ, obično mislimo na yoga asane, ili poze. Asana je jedan od krakova Ashtanga (ashta = osam i anga = udova) joge, kako je opisano u Patanjalijevoj Yoga Sutri. Riječ sutra znači nit, ono što povezuje sve zajedno. Sve je u svemiru međusobno povezano. Drevni vidioci, ili Rišiji Indije najstariji zabilježeni tekstovi spominju jyotish: u Yajur Vedi, Sama Vedi, Rg Vedi i Atharva Vedi. Također, imamo i  vedangu – grane Veda: gdje je Jyotish ( vedska” astrologija) šesto pravilo vedange. Ocean informacija iz vedskih znanosti je ogromna, ali mnoga znanja su izgubljena, ali i ono što je sačuvano je doista veliko.

Baš kao što ne možemo odvojiti naše fizičko i mentalno tijelo od drugog, ne možemo odvojiti međusobno povezane aspekte naših života. Naše zdravlje je povezano s našim kućama u jyotishu.  Ayurveda je sestra Veda ili način liječenja koji se uz jogu najviše koristi u Indiji. Vješti Ayurvedski liječnik koristi dijagnozu pulsa u procijeni zdravlja pojedinca, a zatim predlaže promjene u prehrani, propisuje mješavinu bilja specifičnih za stanje pojedinca, sugerira joga poze i savjetuje pojedinca na temelju onoga što je njena ili njegova natalna karta kazuje.

Astrološka karta pokazuje cestu osobne karme. Riječ karma znači akcija. Svaka akcija – prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti ostavlja otisak i izrađuje utjecaj na budućnost. Primjerice, upustiti se u redovnu praksu yoge sa kvalificiranim instruktorom, to može dovesti do dobrog zdravlja i povećane vitalnosti. Za razliku od toga, možemo se iscrpljivati asanama izvan naših sposobnosti do te mjere da takav postupak može negativno utjecati na naše zdravlje. To znači da vam takva vrsta asana ne odgovara i potrebno je recimo raditi više pranayame ili meditaciju. Ili pak netko vam kaže da morate jesti sirovu hranu, ali ona vam može naštetiti jer ste klasični vatta tip koji mora jesti toplu hranu.

Ascendant, odnosno prva kuća, daje opis osobe i ukupnu vitalnost, te određ uje osobnost.  S druge strane, Mjese se odnosi na zdravlje.

Također, ako netko prolazi kroz razdoblje Saturna, moramo vidjeti u kojoj se kući Saturn nalazi i gdje je njegov tranzitni polozaj jer se mora vidjeti kroz koju kuću ce vam oštetiti vatu. U vedskoj astrologiji, kuća u kojoj se nalazi Saturn predstavlja područje izazova za pojedinca, kao i gdje su najveće lekcije koje osoba mora naučiti. Ako Saturn tranzitira  Ascendent (prva kuća), osoba može pretrpjeti radikalne promjene u svojem ponašanju i redovitom tjelovježbom može poptuno promjeniti svoj život.

U skladu s tim, prehrana, bilje, yoga asane, kao i astrološki lijekovi daju potpuno sliku jyotisha, ayurvede i yoge. Lijekovi mogu biti u obliku sanskrtskih, točnije planetarnih mantri. Mantre su ljekoviti učinci na organe kao i na suptilnije dijelove tijela. Postoji i vastu, našim rječnikom rečeno, kako graditi kuću i urediti stan. Obično, ono što vam je loše u natalnoj karti loše je postavljeno i u vašem stanu ili kući. Budite svjesni svoje energije i okoliša jer mi smo odraz naših misli, imamo tijelo kakvo smo zaslužili i živimo u zemlji koja baš nama odgovara.