Ova četiri imena su obilježila otkrivenje nesvjesnog. Prvi je rekao vasane, drugi bhavanga sota, treći nesvjesno, a četvrti kolektivno nesvjesno. Najzanimljivije je od svega da današnji čovjek malo poznaje ovaj proces.

On je za njega nepostojeći element. Primjerice, ako osjećate u ovom životu agresiju prema nečemu, očito je, ako dublje istražujete, da ta agresija nije od ovog života, da ona postoji od prije, zapisana u nesvjesnom spremniku, ali isto tako agresija se reproducira jer vjerujete da ona postoji zaista izvana.

Većina ne vjeruje ni ne zna da je agresija samo unutarnja projekcija onoga što se bojimo ugledati u sebi. Zato reagiramo, a nismo svjesni cijelog procesa koji se odvija unutar nas, unutarnjeg svemira.

Ahamkara ili ego koji nastaje zbog našeg OSJEĆAJA ODVOJENOSTI  najveći je uzrok naših problema. Kada to osjećamo, mi se borimo i natječemo protiv samih sebe, a mislimo da se natječemo protiv nekog drugog. Isto je s vjerovanjem da bi ulaganje promijenilo ekonomiju, a ne bi, već ljudska kreativnost i vjerovanje da ego ne postoji već da smo sama kreacija univerzuma.

Da, to su nam apstraktni pojmovi, ali ako svakodnevno meditirate shvatit ćete da to nije bezazleno iskustvo, shvatit ćete da ono što govori kvantna fizika, indijska filozofija ili gore spomenuta četvorka od kojih je svatko na svoj način govorio o zahvaćanju unutarnje riznice, skrivena su ne samo osobna iskustva već i iskustva predaka .

Ekonomska kriza, odnosi, sve to je moguće riješiti ukoliko ulazimo u tu riznicu. Mnogi danas ne mogu ništa učiniti sa ekonomijom jer ne razumiju ovu riznicu i vrte se oko makroekonomskih promjena koje su uvijek jalove jer ne stavljamo ČOVJEKA NA PRVO MJESTO. Samo priznavanje dostojanstva čovjeka i njegove unutarnje riznice postavlja nas u drugačiji diskurs jer čovjek postaje tako drugačije tretiran, tako čovjek može davati, biti kreativan i on sam po sebi proizvodi bogatstvo. Sretan čovjek proizvodi bogatstvo, a tradicije su ga do sada učinile bogaljem.

Samo one tradicije koje su njegovale rad na sebi i asimilaciji svojih nagonskih aspekata učinile su napredak. Stoga ukoliko želite promjenu, počnite sagledavati svoje ponašanje, vidjet ćete u njemu bogatstvo iskustva i reakcija koje vam mogu biti početak novog stvaranja sebe i upoznavanja s vlastitiom riznicom – alayom.

Nikola Žuvela