Obično čovjek vjeruje da su stari bogovi nestali, ali ako bolje promotrite, novi bogovi su znanost, institucije, država. Kako se jako često kaže: građani su izgubili vjerovanje u institucije, ili možemo reći: zašto su građani izgubili povjerenje u svoje bogove?

Moramo se vratiti na početak ili u naše snove. Razlog zašto ne razumijemo snove jest što ne shvaćamo jezik nesvjesnog ili unutrašnjosti, jezik simbola naših predaka. Slike koje vidimo u snu, ne možemo povezati s onim što vidimo svakodnevno u našim životima, a to su naši demoni i bogovi koje mi danas zovemo novim imenima: kriza, prekid, ovisnost, tablete, politika. Naravno, čini nam se nevjerojatno, ali pogledajte koliko ove riječi utječu na vaš život, koliko su one ustvari stvarna vjerovanja. Htjeli vi to ili ne, to su vaši bogovi i tek kada krenete govoriti da je kriza ili politika nešto stvarno, vi sebe obmanjujete, a nasljedili ste ta shvaćanja od obrazovanja i roditelja. Iako još ne znate što izaziva rak, nema znanstvenog niti bilo kakvog odgovora jer to su naša vjerovanja ili naši demoni koje psihoterapija uljudnije naziva kompleksima.

Zapadni čovjek misli da je pobjegao od sebe samo zato jer bogove i demone zove drugim imenima. Ne samo to, on se smije drugim civilizacijama kada govore o njihovom postojanju, ali u njemu ili točnije Sjeni ili Saturnu ne vidi svoju demonsku prirodu koju, kao i drugi narodi, pokušava pronaći u drugima. Ipak, modernije je popiti tabletu i vjerovati da su vam se stisnule vratne žile i da je zbog protoka krvi došla glavobolja. Ne možete sebi priznati određeno opsjednuće koje zovemo kompleks ili unutarnjim dijelom sebe kojeg ne možete prihvatiti kao dio sebe. Bolja je teorija vjerovati da su skupljene vratne žile izazivale glavobolju jer će tvoj prijatelj kimnuti glavom kada kažeš da imaš glavobolju. Zato smo okruženi mediokritetima u kojima imamo lažne odnose, a onda i ljubavne odnose.

To govorimo da bi bili prihvaćeni jer ako ispituješ od kuda je tvoja bolest, ti nemaš odgovora na to pitanje.  Emocije ljutnje i bijesa samo su stari bogovi (arhetipovi), oni nas obuzmu i ne možemo im ništa, potiskujemo ih pijemo tablete za glavobolju jer je ljutnja kao uzrok neprihvatljiva.

Fridrich Nietzsche je rekao: Antički ljudi bili su bliži svojim emocijama jer su bili bliži svojim bogovima.  Emocije zovemo  modernim pojmovima, a to činimo jer ne vidimo kako stvaramo u sebi borbu bogova i demona. Ta borba nastaje kada pokušavamo pronaći uzroke u vanjskom svijetu. Kada to činimo nastaju ove dvije sile, suprotnosti dobra i zla koje previše olako mislimo da shvaćamo, ali već sutra ćemo otići na posao i susreti se s tom silom i reći: nemoćna/an sam ne mogu ništa napraviti sa svojim problemom na poslu.

Upoznavanje unutarnjeg puta rješava i pitanje posla ili veze. To je susret sa vlastitm bogovima i demonima koji žive unutar nas kroz snove i emocije, a u vanjskom svijetu kroz moderne probleme.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut