Strah je temeljna emocija prema kojoj formiramo razmišljanje i prema kojoj krojimo zakone. Taj strah se manifestira u objektivnom svijetu na način da u različitosti vidimo neprijatelja, što dovodi do manipulacije ljudima.

Većina ljudi nesvjesno živi iz ove projekcije straha, a kako one izgledaju možemo vidjeti kroz dvanaest Saturnovih položaja u kućama.

Shanija možemo osvijestiti na način da asimiliramo njegovu projekciju i napustimo iluzorne stavove kolektivne svijesti.

Što bi značila kolektivna svijest? Recimo, naši preci su na strah reagirali instinktivno, kada bi ih napala druga skupina bez razmišljanja bi se okrenuli oružju i to im je omogućavalo opstanak. Ako idete noću šumom i vidite u daljini čovjeka, u vama se budi ovaj kolektivni strah i na njega reagirate strahom. Nekada vas to može spasiti, a nekada možete povrijediti nekog, a da nije ni kriv ni dužan.

Shani nas uvijek svojom strogošću tjera da napuštamo iluzije, da se krećemo prema višim stanjima svijesti i da koristimo mogućnosti koje nosimo u sebi. Ja ili ono što mi zovemo svijest, samo je mali dio nas samih, tek neznatni dio života koji se odvija u nama, a uvjerenje u kojem većina živi jest da je to jedini dio nas samih koji vlada našim ponašanjem.

Recimo, jedna osoba mi je prije dvije godine bila na savjetovanju u dobrom Jupiterovom razdoblju. Pošto je u njemu bila deset godina, nekako se opustila i vidjela je da joj stvari idu u životu bez puno muke. Ipak, dolazi joj dugo Saturnovo razdoblje. Kada sam joj rekao da se pripremi za novo razdoblje učenjem jer je Jupiter planet znanja i da na taj način uči za svoje novo zanimanje koje će joj u Saturnovom razdoblju dati benefite, njoj je to iz tadašnje perspektive izgledalo nemoguće. Ipak, nešto prije Saturnovog razdoblja, vratila se i rekla je da joj se život preokrenuo.

Saturn pola godine prije pokaže zube, osobi objašnjava da živi u iluzornom ja i da ne živi u stvarnosti. Sve je zaboravila što sam joj rekao, ali se sjetila da sam pričao o ovom razdoblju.

Kako kaže Jung: „Ja svijest jest kompleks koji ne obuhvaća cjelinu ljudskog bića: Ja je prvenstveno zaboravilo ono što zna o sebi. Ja je daleko više čulo i vidjelo. Misli nastaju s one strane njegove svijesti, štoviše one pripravne, a Ja ništa ne zna o tome. O unutrašnjim tjelesnim procesima i njihovom radu, Ja ima jedva nekakvu predodžbu. Ono što Ja u sebi shvaća, možda je najmanji dio onoga što bi kompletna svijest morala spoznati.“

Kako vidimo, ono što mi znamo o sebi samo je mali dio kojeg se Jung usudi nazvati Ja-kompleks. Stoga položaji Saturna u kućama simbolički pokazuju shvaćanje Ja kompleksa ili ega. Ego se kroz traume odvaja od majke i oca i stječe libidnu ili energetsku autonomnost i to je ono što mi znamo o sebi.

Saturn je tamni dio osobnosti koji izaziva ego kako bi se pojedinac okrenuo prema svojoj višoj realnosti. Ja kao kompleks ili ego mora spoznati Saturna jer on predstavlja našu jednodimenzionalnu stranu postojanja.

Što bi bilo to jednodimenzionalno gledanje? Recimo, čitate novine i vidite neku nepravdu, odmah reagireate i kažete da tu osobu treba kazniti, Saturn nas tjera da vidimo zašto se to dogodilo, koji su motivi, zašto žrtva privlači tog nasilnika, što nasilnik želi zatomiti u sebi, a što žrtva, i ono zadnje, a to nipošto ne smijemo zaboraviti, taj nasilnik često smo mi sami prema sebi i svojem tijelu.

Pošto su simboli, odnosno arhetipovi izraz univerzalnog, koliko god pokušavali iscrpiti ovu analizu, ona je uvijek nedostatna. Nemoguće je simbol iscrpiti do kraja. Simboli pripadaju svijetu nesvjesnog i transcendentalnog, načinu kako se kroz snove nesvjesno manifestira, a u astrologiji je vidimo kroz položaje planeta.

Za Junga, simbol nije ni alegorija ni običan znak, nego slika koja može najprimjerenije označiti nejasno neslućenu prirodu Duha. Duh ili Jastvo obuhvaća svjesno i nesvjesno, sabire vjerske i etičke, stvaralačke i estetske proizvode čovjeka, daje boju svim njegovim razumskim, stvaralačkim i čuvstvenim djelatnostima, suprotstavlja se kao tvorac biološkim nagonima kojima se suprostavljamo i održava trajno budnom napetost suprotnosti koja je u osnovi našeg psihičkog života.

U ovom slučaju to su spomenuto Ja i Saturn koji se javlja kao ono tamno u nama.  Dokle god je simbol živ, on je najbolji mogući izraz činjenice koja postoji u nama. Ali da bi simbol bio živ, ne samo da mora biti iznad razumskog poimanja i estetičkog zanimanja nego mora pobuditi nekakav život. Simbol tada potiče nesvjesno da sudjeluje, on stvara život i potiče njegov razvoj.

Kako vidimo, simbol Shanija koji je u konačnici samo jedan dio Jastva, donekle izmiče konačnoj klasifikaciji. On će uvijek od objašnjenoga predstavljati nešto više. Važnije od intelektualnog objašnjenja jest nadići Saturna ili strah, dijagnosticirati po kućama njegovo djelovanje i na taj način zarobljenu energiju u projekciji pretočiti u našu svijest, što nam omogućava život bez ograničenja i strahova koji nam onemogućavaju upoznavanje sa dubljim dijelovima naše osobnosti.

Tumačenje arhetipskih simbola ili Saturna i njihove položaje u jyotishu kroz nama već poznate grane znanosti, omogućava nam približavanje arhaičnom, višim centrima svijesti koje već posjedujemo samim rođenjem. Time se približavamo razumijevanju svojeg položaja i odgovora na Kantova pitanja smisla tko sam i zašto sam ovdje? Aktualizacija pitanja koja postoje od kada udahnemo prvi dah, započinje djelovanjem Shanija, učitelja jyotisha.

Nikola Žuvela