Budistička psihologija je namijenjena za poboljšanje našeg stanja svijesti.  To je primijenjena znanost koja se sastoji od vježbi meditacije, vizualizacije i pažnje tijekom dana. U devetnaestom stoljeću Britanci i Amerikanci su prvi proučavali budizam i bili su impresionirani racionalnim aspektima njegove filozofije, ali su ih zbunjivali snažne emotivne i uznemirujući psihološki simboli i vizualizacije.

Idolopoklonstvo protestantizma je dovelo mnoge istraživače do klevetanja ‘tantričkog poimanja filozofije koju su povezali s primitivnim folklorom i šamanizmom.  Daleko do tog klevetanja nije bili ni katoličanstvo a i islam. Dakle, o čemu se radi u tantri? Buddha je prepoznao važnost podsvjesnih aktivnosti uma, kako onih pojedinačnih a onda i kolektivnih, 2400. godina prije utemeljenja zapadne psihologije.  Buddha je znao je da racionalni argumenti su nedovoljni motivator za duboku i trajnu transformaciju uma.  Jung je otkrio da je važnost simbolike tantričke umjetnosti i vizualizacije “arhetipova” – drevnih obrasca i simbola u  nesvjesnom može proizvesti snažne emocionalne reakcije. Tantra je nastala u 4. stoljeću i proširila se kako na budizam tako i na hinduizam u različitim  formama od tantre seksualnosti do tantre asketizma. Ustvari tantra je transmutacija i transformacije našeg svakodnevnog okoliša na duhovnom putu prosvjetljenja.

 Dakle, Vajrayana ili tantrički budizam proistekao iz tantre koja uključuje ezoterijske vizualizacije, simbole i složene rituale koji se uče s majstorom učiteljem. Dakle, velika se pažnja daje na upotrebu mantri, mudri,  mandala i ezoterijskih vizualizacija.

U tradiciji Vajrayane postoji mnoštvo svetih likova, koje možemo nazvati božanstvima, ali ovi likovi predstavljaju određeni filozofski i iskustveni princip tj. određeno stanje svijesti.

Vajrayānu možete smatrati oblikom prosvjetljenja kroz obožavanje božanstva. To ne znači nužno da oni vjeruju da su ta božanstva stvarni. Oni su ustvari arhetipovi koje treba slijediti i oponašati kako bi se iz njih izvukla energija. Recimo prvo vjerujete da je vaš tata najbolji tata, ali kada odrastete i stvorite autoritet u sebi, vi ste izvukli iz arhetipa oca volju i svojim djelovanjem srušili vjerovanje koje ste imali kada ste bili malo dijete.

Ono što je u ovoj tehnici dobro jest da se ona ne bavi potiskivanje što je  za našu civlizaciju koja je opterečena mnogim potiskivanjima jako dobro. Njihova praksa  se sastoji od gledanja ugodnih iskustava iz kojih treba vidjeti da su ona samo preoblikovana iskustava prosvjetljenja. Drugim riječima, sve što je materijalno postaje duhovno.

 Lame Thubten Yeshe, u svojoj knjizi Uvod u tantru: Vizija Totalnosti kaže:

 “Energija žudnje koja nas obično pokreće iz jedne nezadovoljavajuće situacije preobražava se, kroz alkemiju tantre, u transcendentalno iskustvo blaženstva i mudrosti. Praktičar usredotočuje prodirući sjaj ove blažene mudrosti tako da reže poput laserske zrake kroz sve lažne projekcije koje ustvari želimo i probija samu srž stvarnosti. “Ali to nije usredotočenost na seks ili seksualnu energiju. Zapravo to je fokus gledanja na svako iskustvo kao priliku za prosvjetljenje.”

 

Ovaj budizam koji je najrašireniji na Tibetu se razlikuje od upotreba Sutri u theravadi budizmu. Primjerice, kada vježbamo tantrički budizam pokušat ćemo umjesto predodžbe o izgledu okoline koje nam se pojavljuje u umu vizualizirati naše okruženje kao mandalu božanstva. Na isti način, možemo izmijeniti izgled našeg tijela, naših užitaka i naših djela, a na njihovom mjestu staviti sebe kao božanstvo ili Buddhu. To je bila spoznaja kvantne fizike: stvari nisu čvrste i nemaju značenje koje im naš um pridaje. Obavljajući takvu praksu, možemo postići brze rezultate.

Ovdje je bit staviti naglasak na vizualizaciju i njenu moć o kojoj je govorio i Nikola Tesla kada je stvarao svoje izume. Jung je svako večer sjedio jedan sat i vježbao je vizualizacije.

Kada vizualiziramo arhetipske slike i stavljamo ih na mjesto onoga što mi zovemo stvarnost, jasno je da dolazi do transformacije onoga što promatramo jer ono što vidimo samo je odraz arhetipova i njihove snage da opsesivno vjerujemo da ono što sada vidimo je istina.  To je ujedno alkemijski proces kao metafora transmutacije u kojoj se nečista duša mijenja u savršenu dušu. Velika je zabluda onoga što mi mislimo da jesmo. Arhetipovi poput Anime i Animusa koje kroz vizualizacije možemo koristiti uvelike mogu promjeniti značenje muško ženskih odnosa, ali mi ovakav način rada ne smatramo ozbiljnim pa su nam ljubavne veze opterećene starim obrascima shvaćanja stvarnosti, gdje ljudi žive u projekcijama ljubavi i ne mogu shvatiti stvarnog partnera.

Ono što vidimo samo je jedan mali dio onoga što iz sebe projiciramo pa je imperativ svakog od nas da spoznamo i okrenemo se svojim projekcijama stvarnosti u kojima se skriva prava bit stvarnosti. Spomenute vizualizacije, recimo, problem kojeg imate u odnosima trebalo bi promatrati kroz određenu mandalu sve dok ne vidite u toj mandali svoju projekciju problema. Vizualizacije koje su koristili Nikola Tesla i C. G. Jung na Zapadu, mogu čovjeku pomoći kako bi uočio da živi u projekcijama stvarnsoti ili arhetipovima, a ne u stvarnim problemima.

Nikola Žuvela

terapeut i jyotish savjetnik