Ako vam je netko neodoljiv, to znači da svoje Jastvo ili pravo Ja premještate u autoritet, a ne u sebe i čim ste to učinili postajete žrtva manipulacije u zaljubljivanju. Ono što je najteže priznati jest  nesvjesnost obrasca u kojem autoritet, ujedno i krivac postaje netko drugi.

Uzmimo jedan primjer obrasca veze: Žena je bila s mužem koji je introvertiran  i potisnut. On svoje nedostatke kompenzira kupovnjem skupih stvari i preljubom. Njen muž je imao karakteristike kao njen otac i kada se zaljubila, ona je tražila obiteljski obrazac zaljubljivanja svojih roditelja. Kao mala je doživjela oca kao prevaranta, pa je tako i ona odabrala partnera koji će je prevariti ili kojeg će svojim postupcima natjerati na varanje. Njen otac se razveo od njene majke koja je onda počela voditi sretniji život, a tako se i ova žena nadala da će nakon razvoda upoznati sreću. Ona je još imala neko poštovanje i divljenje prema svom ocu, pa je odabrala onoga tko će je prevariti i još vjeruje da razvod donosi sreću što je onda i učinila i sada živi u išćekivanju te sreće.

Ono što je najbitnije jest da je ona mnogim postupcima vodila muža prema takvoj odluci. Ona ga je programirala za takav čin različitim rečenicama, postupcima ili naprosto bježanjem od intime. To ne znači da partner nije bio potencijalni za prevaru, ali često smo odabirom partnera vođeni inferiornm dijelom svojeg karaktera ili Sjenom. S druge strane, ovaj partner je odigravao ulogu žrtve koja mu je odgovarala kako se ni sam ne bi otvorio, odnosno dala mu je povod za osvetu jer mu je uskraćivala emocije i seksualni život. Kada bi ponaosob vidjeli svaki razvod ili raskid i kada bi vidjeli svoj osobni obrazac, mnogi bi isto rekli, pa kako to ova osoba nije vidjela? Svi su u obrascu, ali nesvjesnom iako kod mnogih ljudi je on pozitivan, ali je obrazac.

Ukratko, igramo uloge, zanemarujemo snagu nesvjesnog i upadamo u situacije u kojima se zakopavamo sve dublje, negiramo činjenicu da smo vođeni slijepim nesvjesnim nagonom u kojem se vraćamo na žrtvu s kojom amnestiramo i opravdavamo vlastitu ljutnju i nasilje, bilo da je ono pasivno ili aktivno, destruktivno ili autodestruktivno. Obrasci su previše slični i kolektivno ih neprestano ponavljamo bez imalo želje da sebi pomognemo. Jyotish je samo slika obrazaca, tehnika koja pomaže u dijagnostici kako se obrazac pretvara u sudbinu. Koliko smo spremni na revoluciju misli u kojoj je Ja glavni pokretač cijelog kaosa ili oslobođenja?

Nikola Žuvela