U Vedskim spisima, vrijeme se odvija ciklički gdje se smjenjuju obrasci vremena od iluzije prema istini. Mi smo danas, prema Sri Yukteswaru, na prijelazu Dvapara yugu. Ipak, u Indiji postoje razlike u tom tumačenju. Klasično tumačenje kaže da je najosvještenije razdoblje Satya-yuga (zlatno doba) traje 1.728.000 godina; Treta-yuga (srebrno doba) traje 1.296.000 godina; Dvapara-yuga (brončano doba) traje 864.000 godina; Kali-yuga (željezno doba) traje 432.000 godina. Cijeli ovaj jedan ciklus u trajanju od 4.320.000 godina se zove maha (velika) – yuga ili divya-yuga. Tisuću takvih ciklusa tvore jedan dan Brahme. Oko godina, točnih  dogovora nema jer je prevođenje tih spisa jako teško. K.N. Rao i  Sri Yukteshwar kojeg znamo kao učitelja Yoganande koji je prenio Kriya yogu na Zapad, nevezano jedan od drugoga jer su živjeli u različitim vremenima, smatraju da smo pred Dvapara Yugom pa ću se ovdje poslužiti tim tumačenjem.

 Vrijeme oko 500 godine n.e. je bio najmračniji period Kali juge i cijelog ciklusa od 24.000 godina kako ga dijeli Sri Yukteshwar. Od 499 godine n.e. na ovamo, Sunce je počelo  napredovati prema velikom centru, a intelekt čovjeka se postepeno počeo razvijati. Mali pomaci za čovječanstvo nastaju od 1.100 godine Kali juge gdje se čovječanstvo pripremalo za shvaćanje Sukšmabhute tj. fine kreacije.

Prijelazno razdoblje sandhi Kali juge prema Dvapara juge, čovjek je počeo primjećivati postojanje fine materije, pančatanmatra ili atribute elektriciteta. Godine 1899. završetkom perioda od dvjesto godina Dvapara Sandhija, periodom promjena, prava Dvapara juga koja traje 2.000 godina je započela i dat će čovječanstvu istinsko razumijevanje elektriciteta, njegovih svojstava kao i znanja poput kvantne fizike koje nam objašnjava važnost energije, te istočnih tehnika koje su na Zapadu, poput yoge i meditacije kroz zadnjih 50 godina pustile korijene i stvorile mogućnost za napuštanje tromih i nefunkcionalnih religijskih sustava.

Ukratko, vrijeme koje je pred nama donosi velike promjene, a jasno je da raspadanje ekonomskog sustava kakvog poznajemo zahtjeva i velika raspadanja društvenih slojeva jer je na snazi proces emocionalnog i intelektualnog sazrijevanja. Ekonomski sustav kakvog poznajemo doživjet će promjene zbog većeg znanja i dostupnih informacija koja daju većini mogućnost da mijenja postojeće stanje. Energija više nije apstraktan pojam i postaje sve više shvaćena na taj način i percepcija svijeta postaje drugačija koliko god obrazovni sustav i znanost negirali činjenice, sve više ljudi napušta konvencionalnu medicinu i okreće se unutarnjim znanjima. Rastom umjetne inteligencije, kroz deset ili dvadeset godina sigurno ćemo vidjeti mnoge istine, odnosno moći ćemo testirati rečeno, iako otkrićem kvantne fizike, tehnologije, psihoterapije te yoge koja je došla na Zapad, promjene su u odnosu na prijašnja desetljeća ogromne.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut