Prva ljubav koju ste osjetili, bila je nevini doživljaj života iako u njoj nije postojalo vidljivo iskušenje na kojem ljudi pokleknu. Kao da ste tada oživjeli i osjetili život i umjesto da ste nastavili u tom smjeru produbljivanja odnosa, stali ste i počeli primjećivati da partner nije isti kao i vi što vas je duboko povrijedilo jer niste u odrazu jezera kao Narcis ugledali sebe. Ali što vas je zaustavilo da upoznate tko je vaš partner? Zašto ste ono što ste osjetili kao najjači doživljaj života bili spremni pustiti tako lako?

Taj zagrljaj je bio jedinstven, neponovljiv i mislili ste za njega život dati. Što vas je uvjerilo da on tako lako nestane?

Pustili ste taj dio jer je pobjedio Mister Ego koji vas je okrenuo inzistiranju da taj odraz niste vi, netko tko drugačije razmišlja od tog odraza. Pobjedila su njegova zanovjetanja i stavljanja odraza u prvi plan, ali istodobno je upravo on upropastio vezu jer upravo ju je on htio zakivati čavlima posjedovanja i nepovjerenja, gdje je važnija forma: s kim si bio/bila nego sadržaj razmjene ljubavi. Ego nije htio ljubav već je htio imati i tako je život postao posjedovanje svega. Tako je nastala karma, nesvjesno, grijeh, sva ta imena koja su ustvari toliko strana.

Jest, taj Mister vas je izvukao iz mnogih situacija kada  je bilo najteže jer on je nagon za preživljavanjem. Rekao je idi dalje, posluži se ovim ili onim, ali ne možemo mu oprostiti što vas je zakinuo za ljubav jer od ljubavi se živi, a on je sebi dignuo spomenik u ime imena, statusa i moći.

Pogledati sebe iznutra, ima li što ljepše? Vidite li u tom pogledu ono malo dijete sreće, onaj mali cvijet koji gleda život tako sretno, ispunjeno kada ga pustite da voli, kada ostavite razočarenja prošlosti već se okrenete prema osobi, partneru, djetetu. Jedinstveno, toliko različito, a opet tako neodoljivo. To je ljubav. Ona spaja ono slabo što vidite u partneru, ali ona ostavlja mazohizam i zanemarivanje u odnosu. Zagrljaj je simbol dubljeg misterija u kojem svatko od nas kroz odnos pokušava pronaći način  kako da spoji ono što ne volimo u parnteru u transformacijsku silu kroz koju možemo gledati dublje u stvarnost.

Nikola Žuvela