Saturn je sljedeći planetarni arhetip Sjene i  posebno je složen. Saturn predstavlja načelo granica, strukture i nužnosti. Upravlja materijalnim svijetom, vremenom, tradicijom, prošlošću, starenjem, smrću i završetkom stvari. Saturnski arhetip povezan je s grčkim mitskim likom Kronosa, krupnim ocem bogova, rimskim Saturnom. Nazvan je velikim malefikom u tradicionalnoj astrologiji, povezan je s  arhetipskim nazivima: Sudbina, Otac Vrijeme, Smrt i Mračni Reaper. U jungovskoj i arhetipskoj psihologiji, Saturn se često naziva senex.

U jungovskoj analitičkoj psihologiji Senex je specifičan pojam. U starom Rimu, naslov Senexa ( latinski za starca ) dodijeljen je samo starijim muškarcima s obiteljima koji su imali dobar položaj u svom selu. Primjeri ovog arhetipa u pozitivnom obliku uključuju mudrog starca ili čarobnjaka. U negativnom obliku on proždire druge.

U procesu individuacije ili odrastanja, to je arhetip mudrog starca koji se kasnije kada sazrijemo,  pojavljuje kao simbol Jastva, pravog Ja ili Bogom. Ako se pojedinac ozbiljno borio dovoljno dugo s Animom (ili Animusom kod žena) ona mijenja svoj dominantni karakter i pojavljuje se u novom simboličkom obliku kao muški inicijator i skrbnik (indijski guru, ili žena učiteljica ).

Saturn predstavlja tvrdu strukturu stvari kao princip stvarnosti. Na mnogo je načina suprotan od Jupiterove  prirode koji daje širinu znanja i uspjeh, Saturn ugovara i inhibira; gdje je Jupiter liberalan i velikodušan, Saturn je konzervativan i strog; gdje se Jupiter uzdiže, Saturn ugnjetava.

Saturn može izgledati kao jednostrano negativan planet u astrološkom pantheonu, iako je situacija puno kompliciranija. Saturn se suprotstavlja i ograničava, ali time predstavlja kosti, daje našoj duši supstancu i ono najvažnije čini nas stvarnim.

 Saturn je vladar samog rođenja, karme, jer Saturn je Vrijeme, on stvara kroz rođenje zasebno utjelovljenje stvarnosti, a potom održava i radi kroz vrijeme, uči nas stvarnosti.

Saturn je arhetip koji upravlja strukturom naših života. To je matrica stvari, koja pruža ograničenja i strukturu, a time i mogućnost naše manifestacije. U ograničavanju i donošenju zatvaranja, Saturn definira naš život, daje mu čvrstoću.

Saturn je također načelo prosuđivanja, koje upravlja posljedicama naših postupaka i suočava nas s prošlošću. Ezoterijski se smatra nositeljem karme iz prošlih života. Bavi se posljedicama s kojima se sada moramo susresti u sadašnjem životu. Možemo ga prepoznati u simbolici križa kojeg nosimo u sebi, pa je lako shvatljiv iz naše kulture. Što se tiče naših prosuđivanja u prošlom životu ili nerazumjevanja prema drugima, položaj  gdje se nalazi Saturn govori o području u kojem smo to činili.

Kada doživimo njegovo razdoblje, često  se to razdoblje čini neobjašnjivim i nezasluženim, kao da nam ne pripadaju ti događaji koji znaju biti itekako teški. U teološkom smislu, Saturn nosi sličnost s aspektima hebrejskog Jahvea: strogog patrijarhalnog vladara i zakonodavca stvaranja, Bogu pravde i odmazde, odnosno on predstavlja Boga srednjovjekovlja u kojem je vladao strah od pakla. Ipak u alekmiji on je Lucifer ili lučonoša. On je onaj koji vam donosi loše, ali vam rasvljetljava ono dobro. Saturn je gospodar kraljevstva krajnosti, nesavršenosti i smrtnosti. Kako smo rekli, ovo je komplicirani arhetip i jako je dubok i sadrži ga svaki drugi arhetip jer on je ono tamno i neosvješteno u nama.

Saturn često simbolizira naš kostur, simbol je i smrti, krajnja konzumirajuća snaga vremena, ali i kao kosturna struktura i temelj stvari bez kojih ne bi postojao nikakav oblik, stabilnost, nijedan potporni okvir snage i čvrstoće koja se polako razvijala kroz vrijeme i iskustvo. On je nosilac našeg odrastanja.

Saturn nas tjera da ostanemo sami i upoznamo samoću; ona nas odvaja od drugih – od utrobe samim rođenjem, od naše obitelji iz djetinjstva dok smo stariji i suočava nas s našom smrću. Pa ipak, upravo to je Saturn i čini nas tko smo, te određuje naše postojanje. Freudovski gledano, on je superego unutar nas – naš unutarnji sudac i savjest,  složeni odraz unutarnje društvene konvencije, vjerske tradicije i moralnog zakona. Saturn upravlja posljedicama pogreškama, krivnjom, pesimizmom, inferiornosti, depresijom, lišavanjem; ali ona nam također daje sposobnost strogosti, reda, koncentracije, izdržljivosti, ozbiljnosti, vjernosti, odgovornosti, zrelosti. Jupiter može biti napuhan, pretjeran ali Saturn je razborit, utemeljen i pragmatičan. Saturn djeluje polagano i postupno, mukotrpno, često bolno, ali učinkovito, s trajnim rezultatima.

Saturn vlada našim radom u svijetu, onome što radimo kako bismo zadobili kraj, rad života.  Saturn nas odupire i tlači nas, a ipak nas definira, donosi nam iskustvo i mudrost, čini nas odgovornima za sebe kako bismo postali vlastiti gospodar. Kao što je Nietzsche rekao: “Tko se ne može pokoriti, bit će mu  zapovijeđeno.” Samo Saturn daje taj poseban osjećaj unutarnjeg autoriteta koji se može kupiti samo kroz vrijeme i iskustvo.

Položaj Saturna je od velike važnosti, a glavni aspekti koje on čini drugim planetima mogu nam mnogo reći o najvažnijim zabrinutostima u životu. Tranziti koji uključuju Saturn, redovito obilježavaju razdoblja od velikog značaja za razvoj, često dovodeći vrijeme osobnog suđenja, ali i dubokog sazrijevanja i uspostavljanja značajnih životnih struktura koje uključuju karijeru, važne odnose ili velike karmičke odgovornosti.

Možda je glavna stvar koju treba zapamtiti ili usvojiti kao radnu hipotezu to da Saturn označava ono što smo odlučili raditi i prolaziti u ovom životu kako bi postigli višu razinu duhovne svijesti. Trpljenja i frustracije koje mogu donijeti možda, najbolje mogu biti služenje svrsi koja će dugoročno biti prepoznata kao vrijedna sveg teškog rada za života. Opet, Saturn je taj dio arhetipskog procesa rođenja koji tlači i otuđuje, a na kraju nas uvodi u novu razinu postojanja. Saturn je čuvar pragova.