U ovom članku ćemo obraditi  četiri planeta ili arhetipa, dok smo prošli tjedan govorili o Suncu i Mjesecu i njihovim osnovnim značenjima.

Merkur predstavlja načelo  razmišljanja i pokreta ili razmjene ideja kroz govor, pisanje i druge oblike komunikacije. On upravlja sposobnošću konceptualizacije i komuniciranja, artikuliranja, upotrebe riječi i jezika, analiziranja i razumijevanja, učenja, percepcije, posredovanja, transporta i povezivanja. Merkur je kao arhetip povezan s grčkim mitskim likom Hermesa, rimskim Merkurom, glasnikom bogova. Pokazuje nam kako daje i prima informacije, te prirodu vlastitog obrazovanja i intelektualne vizije. On je u indijskoj filozofiji najvažniji za razlučivanje ili viveku i jedan od najvažnijih aspekta u indijskoj filozofiji. Ukoliko ste pročistili osjetila tada možete svijet razlučivati kroz oči atmana. Pročistiti znači da vas u razmišljanju ne pokreću niži nagoni i namjere. Merkur je arhetip djeteta, studenta, pisca. U snovima se može javiti i u višem obličju kao bog nesvjesnog ili vladar nesvjesnog koji mijenja svoje obličje.

Venera predstavlja princip ljubavi i ljepote. Jako je bitna u različivanju emocija jer možete davati ljudima koji ne zaslužuju, a dobra Venera to neće učiniti. Ako želite spoznati potrebno je nučiti voljeti. Venera je Eros. Ona je u indijskoj mitologiji vladarica demona, a to znači da onaj tko ne razumije zlo, ne može niti voljeti. Venera regulira želju, te nas uključuje u romantične i društvene odnose,  privlači druge, sudjeluje u umjetničkim aktivnostima, traži sklad i estetsko ili senzualno zadovoljstvo. Arhetip Venere je povezan s grčkim mitskim likom Afroditom, rimskom Venerom, božicom ljubavi i ljepote. Glavni aspekti koji uključuju Veneru imaju tendenciju da nam govore na koji način čovjek daje i prima ljubav, govori u natalnoj karti o prirodi  društvenih i romantičnih odnosa, te karakteru umjetničkog impulsa i estetske senzibilnosti. Venera se pojavljuje kao arhetip mlade djevojke ili Psihe, ali ona kao ženski princip anime ima mnoga obličja kojom je opisana, od Trnoružice, Pepeljuge, pa do onih tamnijih aspekata anime ili ženskog principa.

Mars predstavlja načelo energije i pokretanja. Ona simbolizira onaj dio psihe koji nas potiče da djelujemo, da se potvrdimo, da se borimo, da budemo hrabri i snažni, da budemo konkurentni ili borbeni. Mars je arhetipski ratnik: upravlja sposobnošću agresivnosti, bijesa i fizičke energije, kao i što ima tendenciju prema ozljedama, nasilju i impulzivnosti. Povezan je s atletskom aktivnošću, a također, kao polarna dopuna Venere, upravlja yang ili muškim aspektom seksualnosti. Marsov arhetip je povezan s grčkim mitskim likom Aresom, rimskim Marsom, bogom rata. Glavni aspekti vezani uz Mars ukazuje na to kako  čovjek nastoji djelovati i potvrditi u životu i kako netko doživljava sukobe i agresiju. U našoj psihi on je simbol diskriminacije. On će reći: ovo je  više prirode, ovo je niže prirode. Jaki Mars ne trpi nepravdu, on reagira i ne misli na posljedice. Arhetip Marsa je napoznatiji kao ratnik, a ostale su izvedenice od vojnika, policajca u snovima itd.

Jupiter predstavlja princip širenja i uspjeha. Ona upravlja znanjem  rastom, djecom, traženje onoga što je bolje ili više, poboljšanjem i veličanjem, stvaranjem cjeline. Ona upravlja doživljajem uspjeha, časti, obilja, sreće, a povezan je s kapacitetom velikodušnosti, liberalnosti, ponosa i optimizma. Osim toga, Jupiter vlada moralnim i filozofskim idealima i načelima, s dugoročnim ili širokim perspektivama, te s intelektualnim i kulturnim širenjem, a općenito težnjom za širenjem iskustva. Negativno, Jupiter stvara i veliki ego, ekstravaganciju, preopterećenost bogatstvom i statusom, samozadovoljstvom, prekomjernošću i osjećajem osobne superiornosti.

Jupiterov arhetip je povezan s grčkim mitskim likom Zeusa, kraljem olimpijskih bogova, rimskim Jupiterom. Povezan je i sa Fortunom i Providnošću. Glavni aspekti su ukazivanje na važnosti vlastitog iskustva,  osobne ekspanzije rasta u znanju, rasta i uspjeha u svim područjima života, kao i na to kako impulsi u tim uputama mogu biti pretjerani. Najpoznatiji arhetip je Guru ili učitelj, a može se javiti kao profesor. Isto tako postoje i manji arhetipovi Jupitera, ali ovaj je najjači i pokazuje se u ženskoj psihi kao razvijeni Animus u ženi, odnosno ako je žena došla do ovog nivoa razvoja svog Animusa onda privlači kvalitetne muškarce u svoj život.

Svaki planet je arhetip ili nosilac onoga što smo razvili u prošlom životu i što nam nedostaje, te što treba razviti. Svaki arhetip se ponaša kao Janusovo lice tj. nosi pozitivnu i negativnu sliku i to ga čini potpunim. Mnogi u našoj okolini imaju razvijenu jednu ili drugu stranu planeta ili arhetipa. Ako vam je jak Jupiter i živite ovdje na Balkanu, prezirat će vaše znanje i čak ćete doživjeti neugodnosti. No, na Zapadu će vaše  znanje biti dobrodošlo. Jak Merkur vam daje vještine, pa iako ćete biti programer i imati dobru plaću ovdje, nećete imati prihvaćanje okoline. No, ako je potpuno oštećen, Merkur donosi sklonost laganju i to vam daje želju za napretkom. Ipak, iznutra to donosi nezadovoljstvo.

Bit arhetipova u konačnici jest razumijeti svoju prirodu i svega što nas okružuje i što osjećate.

Nikola Žuvela

jyotish savjetnik i terapeut